Gadkar

Jayshree Gadkar (Marathi: जयश्री गडकर, Jayśrī Gaḍkar; * 21. Februar 1942 im Distrikt Karwar, Karnataka; † 29. August 2008 in Mumbai) war eine indische Schauspielerin des marathischen und des Hindi-Films. Sie begann als Tänzerin, spielte in den Sechziger- und Siebziger-Jahren häufig Hauptrollen als unschuldige und tränenreiche Schwiegertochter in einigen der längsten und sentimentalsten marathischen Filmen[1] und versuchte sich in den 1990er Jahren kurz als Regisseurin.

Inhaltsverzeichnis

Karriere

Ihren ersten Filmauftritt als Statist hatte sie wahrscheinlich 1955 als Hintergrundtänzerin in Shantarams Jhanak Jhanak Payal Baaje. Weitere Filme als Kind spielte sie unter der Regie von Raja Paranjpe. Ihre frühen Rollen der 1950er und 1960er Jahre waren stark vom Spiel der Schauspielerin Hansa Wadkar geprägt, die in Sangtya Aika (1959) von Anant Mane – Gadkars erstem großen Erfolg – die Rolle ihrer Pflegemutter spielte. In ländlichen Dramen von Anant Mane und Dinkar D. Patil war sie häufig als „Tamasha“-Tänzerin zu sehen. Zu ihren bekanntesten Filmen dieser Zeit gehören neben Sangtya Aika auch Manes Manini (1961) und Bhalji Pendharkars Mohityanchi Manjula (1963) und Sadhi Manse (1965). Zu ihren Filmpartnern gehörten Dara Singh und Chandrakant. Unter der Regie von Dhirubhai Desai und Babubhai Mistri trat sie danach insbesondere in den 1970ern in mythologischen Hindi-Filmen auf. In Ramanand Sagars Fernsehserie Ramayan spielte sie in den 1980er Jahren Rams Mutter Kaushalya.

Gadkars Autobiografie Ashi Mi Jayshri erschien 1986.

Bei Sasar Maher (1994) und Ashi Asavi Saasu (1996) führte sie Regie.

Filmografie

  • 1956: Dista Tasa Nasta
  • 1956: Gaath Padli Thaka Thaka
  • 1957: Aliya Bhogasi
  • 1957: Aai Mala Kshama Kar
  • 1957: Pahila Prem
  • 1957: Devagharcha Lena
  • 1957: Utavala Narad
  • 1958: Sanskar
  • 1958: Padadar
  • 1959: Sangtye Aika
  • 1959: Yala Jeevan Aise Nav
  • 1959: Pativrata
  • 1959: Ek Armaan Mera
  • 1959: Madari
  • 1959: Do Gunde
  • 1959: Charnon Ki Dasi
  • 1960: Avaghachi Sansar
  • 1960: Lagnala Jato Mi
  • 1960: Saranga
  • 1960: Paishyacha Paoos
  • 1960: Pancharati
  • 1960: Bindiya
  • 1960: Police Detective
  • 1961: Kalanka Shobha
  • 1961: Manini
  • 1961: Rangaapanchami
  • 1961: Shahir Parashuram
  • 1961: Vyjayanti
  • 1961: Jai Bhawani
  • 1961: Ramleela
  • 1961: Sasural
  • 1962: Baap Mazha Brahmachari
  • 1962: Bhagya Lakshmi
  • 1962: Preeti Vivah
  • 1962: Sukh Ale Majhya Daari
  • 1962: Private Secretary
  • 1963: Mohityanchi Manjula
  • 1963: Naar Nirmite Nara
  • 1963: Subhadra Haran
  • 1963: Sukhachi Savli
  • 1963: Yeh Dil Kisko Doon
  • 1963: Mere Arman Mere Sapne
  • 1964: Ek Don Teen
  • 1964: Kai Ho Chamatkar
  • 1964: Saval Mazha Aika
  • 1964: Sundara Manamadhye Bharli
  • 1964: Vaishakh Vanava
  • 1964: Sati Savitri
  • 1964: Seeta Maiya
  • 1965: Gopal Krishna
  • 1965: Mahasati Ansuya
  • 1965: Aai Kuna Mhanu Mi
  • 1965: Malhari Martand
  • 1965: Sadhi Manse
  • 1965: Yugo Yugo Mi Vat Pahili
  • 1965: Kadhi Karishi Lagna Mazhe
  • 1966: Toofan Mein Pyar Kahan
  • 1966: Hi Naar Rupasundari
  • 1966: Hirva Chuda
  • 1966: Patlachi Soon
  • 1966: Pavanakathcha Dhondi
  • 1966: Veer Bajrang
  • 1967: Poonam Ka Chand
  • 1967: Baharon Ke Sapne
  • 1967: Bai Mi Bholi
  • 1967: Sangu Kashi Mi
  • 1967: Shrimant Mehuna Pahije
  • 1967: Thamb Lakshmi Kunku Lavte
  • 1967: Suranga Mhantyat Mala
  • 1967: Lav Kush
  • 1968: Balaram Shri Krishna
  • 1968: Har Har Gange
  • 1968: Mata Mahakali
  • 1968: Ek Gao Bara Bhangadi
  • 1968: Jivhala
  • 1969: Dongarchi Maina
  • 1969: Gan Gaulan
  • 1969: Murali Malhari Rayachi
  • 1969: Tila Lavite Mi Raktacha
  • 1969: Ram Bhakta Hanuman
  • 1970: Bhagwan Parashuram
  • 1970: Dagabaaz
  • 1970: Shri Krishna Leela
  • 1970: Gharkul
  • 1970: Veer Ghatotkach
  • 1970: Meech Tujhi Priya
  • 1971: Tulasi Vivah
  • 1971: Aai Ude Ga Ambabai
  • 1971: Lakhat Ashi Dekhani
  • 1971: Ashich Ek Ratra Hoti
  • 1971: Mata Vaishno Devi
  • 1972: Naag Panchami
  • 1972: Hari Darshan
  • 1972: Kasa Kai Patil Bara Hai Ka?
  • 1972: Kunku Mazha Bhagyacha!
  • 1972: Pathrakin
  • 1972: Soon Ladki Hya Gharchi
  • 1972: Shiv Bhakt Baba Balak Nath
  • 1973: Mi Tuzha Pati Nahi
  • 1973: Mahasati Savitri
  • 1974: Har Har Mahadev
  • 1974: Dawat
  • 1974: Balak Dhruv
  • 1974: Kisan Aur Bhagwan
  • 1974: Soon Majhi Savitri
  • 1974: Sugandhi Katta
  • 1974: Bhagat Dhanna Jat
  • 1975: Paach Rangachi Paach Pakhare
  • 1975: Ek Gaon Ki Kahani
  • 1975: Maya Machhindra
  • 1975: Ghar Gangechya Kathi
  • 1976: Mazha Mulga
  • 1976: Bajrang Bali
  • 1977: Gayatri Mahima
  • 1977: Bolo He Chakradhari
  • 1978: Chandoba Chandoba Bhaglas Ka?
  • 1979: Har Har Gange
  • 1979: Lagebandhe
  • 1980: Savat
  • 1980: Jidda
  • 1980: Kadaklakshmi
  • 1980: Saubhagyavan
  • 1980: Shiv Shakti
  • 1980: Nishana
  • 1981: Jiyo To Aise Jiyo
  • 1981: Soon Majhi Lakshmi
  • 1981: Baine Kela Sarpanch Khula
  • 1981: Jai Tulaja Bhawani
  • 1981: Alakh Niranjan
  • 1982: Jaya Parvati Vrat
  • 1982: Lekhne Mathe Mekh
  • 1982: Avhaan
  • 1982: Farz Aur Kanoon
  • 1982: Sati Naag Kanya
  • 1983: He Daan Kunkvache
  • 1983: Thorli Jau
  • 1984: Attaracha Phaya
  • 1984: Gangavatarana
  • 1984: Rath Jagannathacha
  • 1984: Jakhmi Vaghin
  • 1984: Naya Kadam
  • 1984: Sulagte Arman
  • 1984: Shravan Kumar
  • 1984: Sindoor Ka Daan
  • 1984: Maya Bazaar
  • 1985: Masterji
  • 1985: Veer Bhimsen
  • 1985: Khichadi
  • 1985: Devashapath Khara Sangen
  • 1986: Bijali
  • 1986: Krishna Krishna
  • 1986: Patton Ki Baazi
  • 1986: Ramayan (Fernsehserie)
  • 1987: Bhatak Bhawani
  • 1987: Poorna Satya
  • 1987: Sher Shivaji
  • 1987: Nazrana
  • 1988: Mar Mitenge
  • 1988: Eeshwar
  • 1988: Pandharichi Vari
  • 1988: Shiv Ganga
  • 1989: Mal Masala
  • 1989: Kanoon Apna Apna
  • 1990: Amiri Garibi
  • 1991: Mumbai Te Mauritius
  • 1991: Yeda Ki Khula?
  • 1994: Sasar Maher (auch Regie)
  • 1995: Gandha Matila Aala
  • 1995: He Geet Jeevanache
  • 1996: Ashi Asavi Saasu (Regie)

Einzelnachweise

  1. Ashish Rajadhyaksha, Paul Willemen: Encyclopaedia of Indian Cinema, S. 96

Weblinks


Wikimedia Foundation.

Schlagen Sie auch in anderen Wörterbüchern nach:

  • Jayshree Gadkar — NOTOC Jayshree Gadkar (February 21, 1942 August 29, 2008) was a noted Marathi movie actress and a star of Marathi cinema in the 1960s. Jayashree was born in the Karwar district of Karnataka, India, and began her career as a child dance artist.… …   Wikipedia

  • Jayshree Gadkar — (Marathi: जयश्री गडकर, Jayśrī Gaḍkar; * 21. Februar 1942 im Distrikt Karwar, Karnataka; † 29. August 2008 in Mumbai) war eine indische Schauspielerin des marathischen und des Hindi Films. Sie begann als Tänzerin, spielte in den Sechziger und …   Deutsch Wikipedia

  • Maha Sati Savitri — Directed by Chandrakant Starring Jayshree Gadkar and Upendra Trivedi …   Wikipedia

  • Liste der Biografien/Gad — Biografien: A B C D E F G H I J K L M N O P Q …   Deutsch Wikipedia

  • Masterji — Directed by K. Raghavendra Rao[1] Art Director: Bhaskara Raju Produced by R.C. Prakash Written by Writer: K. Bhagyaraja …   Wikipedia

  • Nazrana (1987 film) — Nazrana Directed by Ravi Tandon Produced by C.V.K. Shastry Judah Solomon Screenplay by Vijay Kaul Story by Gulshan Nanda …   Wikipedia

  • List of people from Maharashtra — This is a list of famous and notable people from Maharashtra, India. This would include persons who are known to a large number of people and is not based on the extent of their popularity. Neither is the list viewed from the context of the… …   Wikipedia

  • 1942 in India — See also: 1941 in India, other events of 1942, 1943 in India and the Timeline of Indian history.Events*8 August Quit India resolution was passed by the Bombay session of the AICC, which led to the start of a historical civil disobedience movement …   Wikipedia

  • Progesterone receptor — PDB rendering based on 1a28 …   Wikipedia

  • National Film Award for Best Child Artist — The National Film Award (Silver Lotus Award) for Best Child Artist winners: Year Child Artist (Winner) Film Language 2011 1.Harsh Mayar 2.Shantanu Ranganekar Machindra Gadkar 3.Vivek Chabukswar I Am Kalam Champions Baboo Band Baaja Hindi Marathi… …   Wikipedia


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.